Re: [team-gnome-gr] απορία anjuta




2009/5/20 Jennie Petoumenou <epetoumenou gmail com>
Ηι! Μία απορία γιατί τελικά δεν το έχω καταλάβει αυτό. Στο UI του anjuta το build target μεταφράζεται ως κατασκευασμένος στόχος, και κάτι μου λέει ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοείται με το build, ή μάλλον, ποια η διαφορά μεταξύ build και compile. Ακολουθεί το μήνυμα που με έχει μπερδέψει, ενώ πιο κάτω είναι ένα μήνυμα όπου μετέφρασα το build μεταγλώττιση.
 
Το 'build target' είναι πιο σωστό να μεταφραστεί ως 'στόχος κατασκευής' (αντί το ανάποδο, «κατασκευασμένος στόχος»).
Οπότε είναι μεταφραστικό σφάλμα στη μετάφραση του UI.

Με τον όρο «build» εννούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες/επεξεργασία που γίνεται σε ένα πακέτο, όπου ο πηγαίος κώδικας μετατρέπεται σε τελική εκτελέσιμη μορφή.
Το τυπικό πρώτο στάδιο στο «building» είναι η εκτέλεση του προγράμματος εντολών ./configure όπου αρχικοποιεί το πακέτο ώστε να μπορέσει να μεταγλωττιστεί στο τρέχον περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν έχουμε τη βιβλιοθήκη libssl στο /usr/local/lib, τότε το ./configure θα ενημερώσει αυτόματα τα κατάλληλα αρχεία του πακέτου για να εντοπίσουν εκεί τη βιβλιοθήκη.

Τις πιο πολλές φορές το βασικό στάδιο του building είναι μεταγλώττιση κώδικα· όταν έχουμε κώδικα C, C#, C++, κτλ.
Αν το πακέτο είναι σε μια γλώσσα «scripting» όπως Python, Bash, Perl, κτλ, τότε αυτό που συμβαίνει τις πιο πολλές φορές είναι μια προ-επεξεργασία (pre-processing) αντί μεταγλώττισης, όπου γίνεται επεξεργασία σε επίπεδο κείμενου (αντικατάσταση, κτλ).

Για το build (n.) χρησιμοποιούμε τη μετάφραση «κατασκευή», και είναι ανοικτό για βελτιώσεις.


<emphasis>Targets</emphasis> are the build targets in the project, such as programs (executable binaries), scripts, libraries and miscellaneous data. Not all target types are built from sources; some exist just to organize sources and therefore may not exist physically (e.g. a Miscellaneous Data target). Targets exist under groups. See <link linkend="adding-target">"Adding targets"</link> for a full list of available target types.

Οι <emphasis>στόχοι</emphasis> είναι οι κατασκευασμένοι στόχοι του έργου, δηλαδή προγράμματα (εκτελέσιμα δυαδικά αρχεία), σενάρια, βιβλιοθήκες και διάφορα άλλα δεδομένα. Δεν κατασκευάζονται όλοι οι τύποι στόχων από τον πηγαίο κώδικα· ο σκοπός ορισμένων είναι απλά η οργάνωση των πηγών, και άρα δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν φυσική υπόσταση (π.χ. ένας στόχος Διαφόρων δεδομένων). Οι στόχοι εμπεριέχονται στις ομάδες. Δείτε την <link linkend="adding-target">"Προσθήκη στόχων"</link> για τον πλήρη κατάλογο των διαθέσιμων τύπων στόχων.
 
Γενικά στον προγραμματισμό, το targets είναι οι λέξεις που βάζουμε όταν γράφουμε make, από γραμμή εντολής

make all
make install
make netcat
make debug              (συνήθως σε Windows)
make release            (συνήθως σε Windows)


Once the project has been generated, you can try it out by building it and executing it.
Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το έργο, μπορείτε να το δοκιμάσετε, μεταγλωττίζοντας και εκτελώντας το.

Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις για τη μετάφραση, αλλά κυρίως θέλω να καταλάβω πώς ακριβώς χρησιμοποιείται η λέξη.

(μόλις είδα το επόμενο γράμμα)
Σίμος


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]