[GNOME-TR] gnome.org.tr CMS Hakkındaki Toplantının Özeti



Herkese merhabalar, Gnome Türkiye sayfasının yeniden yapılandırılması ile ilgili toplantıyı kısıtlı bir katılımla birlikte tamamladık. Kısaca konuşmalarımızdan ve aldığımız kararlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikli konu web sayfamızın yeniden yapılandırılması idi. Var olan web sayfası hem güncelliğini yitirmiş hem de gelen talepleri karşılamaktan yoksun idi. Barış Çiçek, web sayfamızın alt yapısını bir cms kullanarak yeniden yapılandırma önerisinde bulundu. Burada önemli Birkaç nokta öne çıktı. Tek kişinin içeriği yönetmesi yerine, bir çok kişinin düzenleyebileceği bir ortam olması herkesçe uygun görüldü. Bunun yanıda, tasarım olarak da sitenin ön plana çıkması gerektiği konuşuldu. Genel olarak hem tasarımcıların işini kolaylaştırmak hem de içeriği kolayca değiştirebilmek amacıyla bir sistem oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu noktadan sonra istekleri karışlayabilecek bir cms için araştırmalara başlandı. Aranan cms içerisinde en önemli özelliklerden biri wiki benzeri "herkes"in düzenleyebileceği bir ortam oluşturmayan, sadece "izin verilenlerin" içerik üzerinde değişiklik yapmasına izin veren bir yapılandırmayı bize sunması idi. Üzerinde değişiklik yapabileceğimiz araçlar içermeside ikinci bir seçim sebebi olacaktı.

Bu noktada öne çıkan cms sistemleri drupal, joomla ve mediawiki idi. Wiki tarzı sistemlerin bir web sayfası için değil daha çok bilgi verme amaçlı kullanıma uygun olduğunu düşündük ve de drupal ve joomla arasında bir tercih yapmaya karar verdik.

İlk etapta baktığımız özelliklerin yanında güvenli olması büyük önem taşıyordu. Drupal, üzerinde ortaya çıkan xss sorunları nedeniyle biraz güven kaybetti. Burada joomla güvenlik sorunlarının az olması ve bunların kapatılmasının yanında sahip olduğu geniş eklenti içeriği sayesinde galip gelerek Gnome Türkiye web sayfası için kullanacağımız cms olmaya hak kazandı :).

Bu gün yapmış olduğumuz toplantının kısa bir özeti bu şekildedir. Şu an itibariyle Onur Can Çakmak ve Barış Çiçek cms kurulumunu tamamladılar ve gerekli düzenlemeler ile ilgileniyorlar.

Herkese tekrar iyi çalışmalar.



[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]